Concertsteden >

 • Someren
  10 februari 2019

  De Ruchte 

  Meer info
 • Leiden
  11 februari 2019

  Stadsgehoorzaal

  Meer info
 • Groningen
  12 februari 2019

  De Oosterpoort

  Meer info
 • Nijmegen
  16 februari 2019

  De Vereeniging

  Meer info
 • Maastricht
  17 februari 2019

  Theater aan het Vrijthof

  Meer info
 • Rotterdam
  18 februari 2019

  De Doelen

  Meer info
 • Eindhoven
  22 februari 2019

  Muziekgebouw

  Meer info
 • Utrecht
  23 februari 2019

  TivoliVredenburg

  Meer info
 • Maastricht
  24 februari 2019

  De Harmonie

  Meer info
 • Amsterdam
  25 februari 2019

  Het Koninklijk Concertgebouw

  Meer info

Nederlands Studenten Orkest (NSO)

Wat is het NSO?

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) is een projectorkest dat jaarlijks bestaat uit ongeveer honderd enthousiaste studenten. In de maand februari wordt een programma ingestudeerd onder leiding van een gerenommeerd dirigent en uitgevoerd in de mooiste concertzalen van Nederland.  

 

 

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) wordt jaarlijks opnieuw samengesteld uit studenten die zich naast hun studie bezighouden met klassieke muziek. Door middel van audities worden er ongeveer honderd studenten tot het orkest toegelaten. Voor de orkestleden staat de maand februari geheel in het teken van het NSO. Aan het begin van de maand trekt het orkest zich tien dagen terug om onder leiding van een gerenommeerde dirigent een ambitieus programma in te studeren.

De programma´s die het NSO uitvoert bestaan traditioneel uit een opdrachtcompositie, solowerk en een groot symfonisch werk. Het studentikoze karakter van het orkest komt naar boven bij de toegift, waarbij alles uit de kast wordt gehaald om te zorgen dat het publiek met een grote glimlach het concert verlaat.

Na de repetitieperiode wordt het programma elf avonden achter elkaar uitgevoerd op de mooiste Nederlandse concertpodia. Traditiegetrouw wordt de tourneemaand afgesloten met een concert in een buitenlandse stad. Afgelopen jaren speelde het NSO onder andere in Rome, Zagreb en Dublin. In 2002 vierde het NSO haar vijftigjarig bestaan met een speciaal concert in Carnegie Hall in New York.

Sinds de oprichting is het orkest een begrip geworden in zowel muzikaal als studerend Nederland. De organisatie van de tournee ligt in handen van zeven studenten, die hun studie een jaar onderbreken om zich fulltime met het NSO bezig te houden. Samen vormen zij het bestuur. Hierin worden zij ondersteund door de comités die de plaatselijke organisatie rondom de concertavonden voor hun rekening nemen. Voor belangrijke beslissingen is het bestuur verantwoording verschuldigd aan de Commissie van Toezicht, die ervoor zorgt dat de continuïteit van het NSO op de lange termijn wordt gewaarborgd.

Ontwerp: Bureau Ketel - Development: DGProductions