nso ’19

Lees alles over ons project in februari 2019!

Overwin

Thema van NSO 2019

Thema

Het thema van NSO 2019 is Overwin. Met het thema ‘Overwin’ worden parallellen getrokken tussen de culturele sector, studenten in het algemeen en het project NSO 2019 in het bijzonder. De culturele sector zit al jaren in een neerwaartse spiraal en het thema Overwin is een aanmoediging om niet ten onder te gaan, maar juist te overwinnen. Daarnaast is het thema een aanmoediging voor studenten om de alsmaar groter wordende studiedruk te overwinnen. Als laatste heeft het thema Overwin relaties met het programma van NSO 2019. Hawar Tawfiq heeft als vluchteling uit Koerdistan een moeilijke reis naar en in Nederland moeten overwinnen. Dit zal ook terugkomen in de opdrachtcompositie die Tawfiq voor het NSO heeft gecomponeerd. Ook in het leven van Prokofjev was een enorme overlevingskracht aanwezig. In de donkere tijden waarin hij componeerde wist hij altijd een muzikale toverwereld te creëren waar de gruwelijke realiteit kon verdwijnen. Om het programma compleet te maken weerklinkt na een lange en zware strijd het geluid van de overwinning in de Zevende Symfonie van Sjostakovitsj.

Dirigent

Foto: HelettePhotography

In 2019 staat het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van dirigent Arjan Tien. Wij kijken uit naar een prachtige samenwerking!

Dirigent Arjan Tien (1968) studeerde viool en altviool aan het Utrechts Conservatorium, waar hij in 1994 summa cum laude en met onderscheiding afstudeerde voor het diploma Uitvoerend Musicus. Als altviolist maakte hij zijn solo debuut met de Salzburg Chamber Soloists tijdens een tournee door Zuid-Amerika in Sao Paulo en Vitoria (Brazilië). Hij was solo-altist van het Nationaal Jeugd Orkest en van 1992 tot 2005 altviolist in het Radio Filharmonisch Orkest. In 1997 won hij de eerste prijs “Rotary-Faller” van het concours van de Internationale Masterclass in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland.

Tien werkte van 1999 tot 2001 als assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en werd in 2006 benoemd als artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest. De voortdurende grote verscheidenheid in de programmering bij dit orkest, alsmede zijn vele gastdirecties bij het Metropole Orkest naast zijn gastdirecties bij internationale klassieke orkesten en operahuizen, leverde hem het predicaat “een van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie” op. Sinds maart 2017 is hij chef dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Daarnaast is hij hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Conservatorium Maastricht en artistiek adviseur van de Gauteng Opera in Johannesburg.

Tien wordt geregeld uitgenodigd door talloze orkesten zoals het WDR Funkhausorchester, Philharmonie Südwestfalen, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest en het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten, de philharmonie zuidnederland, de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het Bilkent Symphony Orchestra, l’Orchestre Symphonique de Bienne, the Antalya Symphony Orchestra, the Chamber Orchestra of South Africa, the KwaZulu Natal Philharmonic, the Johannesburg Philharmonic, the Cape Town Philharmonic, the Belgrade Philharmonic en the Royal Bangkok Symphony Orchestra.

In 2010 dirigeerde Tien het NSO voor het eerst, wij zijn erg blij dat wij hem dit jaar opnieuw mogen verwelkomen!

Soliste

Foto: Marco Borggreve

Topvioliste Maria Milstein zal tijdens NSO 2019 schitteren in het Eerste Vioolconcert van Sergej Prokofjev.

Violiste Maria Milstein (1985) werd geboren in Moskou, maar groeide op in Frankrijk. Ze studeerde bij Ilya Grubert in Amsterdam en David Takeno in Londen en was tussen 2011 en 2014 ‘Artist in Residence’ van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze bij Augustin Dumay studeerde.

Milstein is prijswinnares van internationale concoursen zoals ‘Città di Brescia’ en ‘Premio Rodolfo Lipizer’ in Italië, laureaat van de Kersjes Prijs in Nederland (als soliste en met haar Van Baerle Trio) en heeft in 2016 een Fellowship van het Borletti Buitoni Trust ontvangen. In januari 2018 ontving Milstein de Nederlandse Muziekprijs, de grootste onderscheiding voor een klassieke musicus in Nederland.

Milstein soleert met o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Nationale Orkest van België en Amsterdam Sinfonietta en werkt samen met dirigenten zoals Vasily Petrenko, Giancarlo Guerrero, Michel Tabachnik, Reinbert de Leeuw, Christian Arming, Ed Spanjaard en Ivan Meylemans.

In 2015 verscheen haar debut cd Sounds of War samen met pianiste Hanna Shybayeva. Deze cd kreeg lovende recensies in binnen en buitenland en
werd met een Edison Klassiek bekroond. Met haar zus Nathalia Milstein heeft Maria Milstein het album ‘La Sonate de Vinteuil’ op het Franse label Mirare in 2017 uitgebracht. Ook deze cd werd door de internationale pers bejubeld en werd door de Volkskrant als beste CD van 2017 gekozen.

Naast haar solocarrière maakt Milstein deel uit van het Van Baerle Trio, met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder. Het trio heeft grote concoursen zoals het ARD Concours in München en het Lyon Internationaal Kamermuziek Concours gewonnen en heeft twee cd’s uitgebracht, allebei geprezen door de internationale pers. Het trio neemt momenteel alle pianotrio’s van Beethoven voor Challenge Records op. Sinds 2014 is Milstein als hoofdvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Milstein bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi (in het verleden bespeeld door Herman Krebbers), zij heeft het instrument in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

(bron: www.mariamilstein.com)

Opdrachtcomponist

Hawar Tawfiq zal speciaal voor het Nederlands Studenten Orkest 2019 een stuk componeren.  

Hawar Tawfiq (1982) werd geboren in het Koerdische noorden van Irak. Al op jonge leeftijd kreeg hij vioollessen van Irakese leraren, die zelf hun opleiding aan het Conservatorium van Moskou hadden genoten.

Na een levensgevaarlijke reis van enkele maanden arriveert Tawfiq in oktober 1998, nog geen 16 jaar oud, als alleenstaande minderjarige asielzoeker in Nederland. Een lerares in het opvangcentrum ontdekt bij toeval zijn muzikale talenten en brengt hem in contact met het Conservatorium in Tilburg. Na een voorbereidend jaar wordt hij toegelaten tot de hoofdvakstudie viool en volgt hij al snel compositielessen.

Na bijna 5 jaar procederen werd in 2003 negatief op zijn asielverzoek gereageerd. Nadat vele gezaghebbende figuren uit het Nederlandse en internationale muziekleven (onder wie bijvoorbeeld Herman Krebbers en de concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Philharmonisch Orkest van Israël) zijn zaak bepleitten, kreeg Tawfiq toestemming zijn studie in Tilburg af te ronden. Hij behaalde daar de mastertitel als violist en sloot ook de opleiding compositie met de hoogst mogelijke waardering af. Zijn verblijfsaanvraag liep van 1998 tot 2013, sinds 2014 mag Tawfiq zich Nederlander noemen.

In alle werken die Tawfiq tijdens en na zijn studie heeft gecomponeerd, valt een bijzondere synthese op van elementen uit de westerse muziekcultuur en invloeden uit de Koerdische traditie. Dat samengaan leidt tot een verrassende en zeer persoonlijke muziektaal.

Foto: Evelien Gudden

Concertdata

Someren, De Ruchte
Zo 10 februari 2019, 20:30
Tickets

Leiden, Stadsgehoorzaal
Ma 11 februari 2019, 20:15
Tickets

 • Voorafgaand aan het concert in Leiden vindt een GRATIS lezing plaats door bekend musicoloog Leo Samama. De lezing zal gaan over componeren in tijden van onderdrukking, over overwinnen in barre tijden onder politiek barre omstandigheden en over Prokofjev en Sjostakovitsj in de Sovjet Unie.
  Het evenement vindt plaats in zaal 0.19 van het Lipsiusgebouw en begint om 19:00 uur.
 • Toegang tot dit concert is GRATIS voor leden van We Are Public.

Groningen, De Oosterpoort
Di 12 februari 2019, 20:15
Tickets

 •  Met de Stadjerspas krijgt u korting op kaartjes.

Berlijn, Konzertsaal UdK
Vr 15 februari 2019, 20:00
Tickets

Nijmegen, Concertgebouw de Vereeniging
Za 16 februari 2019, 20:15
Tickets

Maastricht, Theater aan het Vrijthof
Zo 17 februari 2019, 20:00
Tickets

Rotterdam, De Doelen
Ma 18 februari 2019, 20:15
Tickets
Tickets EUR studenten en medewerkers

 • EUR-studenten kunnen voor €3,50 naar het concert.
 • EUR-medewerkers kunnen voor €7,50 naar het concert.
 • Met een Stadspas krijgt u korting op kaartjes.

Leuven, Concertzaal LUCA school of arts
Di 19 februari 2019, 20:00
Tickets
Tickets cultuurkaart KU Leuven

Eindhoven, Muziekgebouw
Vr 22 februari 2019, 20:15
Tickets

 • Toegang tot dit concert is GRATIS voor leden van We Are Public.
 • Studenten Fontys/TU Eindhoven kunnen op vertoon van studentenkaart voor €5,- naar het concert (onder vermelding van kortingscode OVERWIN2019 via website Muziekgebouw)

Utrecht, TivoliVredenburg
Za 23 februari 2019, 20:15
Tickets

Leeuwarden, De Harmonie
Zo 24 februari 2019, 14:30
Tickets regulier
Tickets ouderen

Amsterdam, Het Concertgebouw
Ma 25 februari 2019, 20:00
Tickets

 • Toegang tot dit concert is GRATIS voor leden van We Are Public.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief