nso ’21

Lees alles over ons project in de zomer van 2021!

NSO 2021: De Ring

Het Nederlands Studentenorkest (NSO) organiseert in de zomer van 2021 een geheel coronaproof orkestproject getiteld NSO De Ring. Onze missie is om in een tijd van culturele droogte voor zowel publiek als deelnemers een spectaculair symfonisch evenement neer te zetten, omdat de magie van live muziek ervaren één van de prachtigste dingen is die men mee kan maken.

Thema

Sinds enkele jaren koppelt het NSO het jaarlijkse project aan een eigen thema. Zo kan ieder jaar een project gevormd worden met een unieke identiteit en verbindt het thema als rode draad de programmering en artistieke samenwerking per project tot een uniek geheel. In 2021 is gekozen voor het thema ‘de Ring’.

Met het thema ‘de Ring’ worden parallellen getrokken tussen het programma en de sfeer die hiermee in de concertervaring wordt gecreëerd, alsmede de ervaring voor studenten om met het NSO mee te kunnen spelen. ‘De Ring’ verbindt het programma van Wagner met de hechte band die ontstaat tussen de musici. Studenten die eerder mee hebben gedaan omschrijven de NSO-maand veelal als  de tijd van hun leven en een unieke ervaring die ze niet hadden willen missen. Een maand lang kunnen zij zich met een grote groep leeftijdsgenoten met een gedeelde passie terugtrekken in een “bubbel”, waarin zij hun dagelijkse, studerende leven even parkeren en niets anders centraal staat dan muziek. Het meespelen met het NSO geeft de muzikale ontwikkeling een krachtig impuls waar de musici hun leven lang nog profijt van hebben. De ervaring om samen in korte tijd een programma op zeer hoog niveau in te studeren en avond na avond in de mooiste concertzalen van Nederland ten gehore te brengen geeft bovendien, ondanks de hoge inspanning, een enorm plezier. 

Het thema ‘de Ring’ heeft betekenis voor eenieder omdat het een associatie oproept met verbinden en trouw. Het thema is niet alleen toepasselijk voor jongeren, als verwijzing naar het jong-zijn, de groeiende party-cultuur en de behoefte om zich door ultiem genot los te maken van de toenemende prestatiedruk in het dagelijks leven. Het thema kan ook associaties oproepen met herinneringen, mijlpalen, levensgebeurtenissen en anderszins bijzondere belevenissen. Ook voor het publiek zullen de concerten daarom ongetwijfeld verrijkende ervaringen zijn.

Dirigent

 

foto: Merlijn Doomernik

Opleiding en masterclasses

Frans-Aert Burghgraef studeerde orkestdirectie aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Uit een internationale selectie van tweehonderd dirigenten werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclass met maestro Bernhard Haitink, als onderdeel van het gerenommeerde Lucerne Festival. Maestro Edo de Waart selecteerde hem om een concert te leiden met Antwerp Symphony Orchestra. September 2018 werd de heer Burghgraef toegelaten tot een zeer gewilde masterclass met Dima Slobodeniouk en zijn Orquesta Sinfónica de Galicia in A Coruña.

 

Engagements

Vanaf het begin van zijn dirigeer-carrière in 2014 dirigeerde Frans-Aert Burghgraef bijna alle Nederlandse symfonieorkesten, zoals Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, Philharmonie ZuidNederland, Residentie Orkest, en Orkest van het Oosten.

Zijn internationale engagementen omvatten St. Petersburg State Symphony Orchestra, Luzern Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Galicia en het assisteren van James Gaffigan in La Fanciulla del West bij de Bayerische Staatsoper.

Van 2015 tot 2018 werkte Frans-Aert Burghgraef als assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. In die hoedanigheid assisteerde hij chef-dirigent maestro Markus Stenz, evenals gastdirigenten als David Zinman, Edo de Waart, James Gaffigan, Vasily Petrenko, Kevin John Edusei, Dima Slobodeniouk, Sir Mark Elder, Martyn Brabbins, Edward Gardner en Bernard Haitink. Burghgraef dirigeerde het orkest in 2019 in de première-opname van Hans Kox’ Symfonie nr. 6.

Toekomstige (her)engagementen omvatten concerten met Orquesta Sinfónica de Galicia, Luzern Symphony Orchestra en Philharmonie ZuidNederland.

 

Prijzen en beurzen

Maestro Burghgraef ontving in januari 2015 de eerste prijs in de gerenommeerde Taipei International Conducting Competition. Voorzitter van de jury was de illustere Finse dirigent, coach en talentscout Jorma Panula. Na de wedstrijd werd de heer Burghgraef uitgenodigd om het Chinese orkest van Taipei in mei 2017 te dirigeren. In december 2015 ontving Frans-Aert in het Amsterdamse Concertgebouw de prestigieuze Kersjes Directie Prijs. Deze belangrijke driejarige beurs ter grootte van € 15.000 voor talentontwikkeling is vernoemd naar de illustere Nederlandse dirigent en supporter van jong talent Anton Kersjes.

 

Ondersteuning van jong talent

Mr. Burghgraef is een groot ondersteuner van jong talent. 2017 coachte hij jonge muzikanten uit heel Europa in een project van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Verder dirigeerde hij in 2017 acht concerten met het Nederlands Studenten KamerOrkest.

Solist

Winnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs in 2020 als eerste slagwerker, winnaar van de eerste prijs, persprijs en publieksprijs van de TROMP international percussion competition 2014. Dominique Vleeshouwers is een internationale slagwerksolist die bekend staat om zijn veelzijdigheid en zijn unieke performance, en het maken van out-of-the-box producties.

Voor de serie Jonge Nederlanders in 2016 van Het Concertgebouw creëerde Dominique samen met Arend Bruijn een vernieuwende cross-over tussen digitale en akoestische muziek getiteld Playground. Met een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten is Dominique nieuwe akoestische, digitale en analoge instrumenten aan het bouwen wat in 2020 zal leiden tot een solorecital met nieuwe composities.

Naast zijn passie voor slagwerk uit de hele wereld, was Dominique één van de oprichters van Combined Creatives waar hij samen met zijn team nieuwe producties en concepten bedenkt en produceert. Sinds seizoen 2019/2020 zijn de projecten van Combined Creatives onderdeel van Get!Creative van muziekmanagement KDSchmid.

Eén van die projecten is Visiting Beethoven wat hij in 2019 voor de serie Tracks in Het Concertgebouw creëerde. Visiting Beethoven is een innovatief concert over het leven van Beethoven met Louis Schwizgebel (piano) en Dana Zemtsov (altviool). Voor het openingsconcert van TROMP in 2018 maakte hij Marching & Breakin’, een cross-over tussen slagwerksolisten, een breakdancecrew en een groot orkest.

Hij studeerde cum laude af met de voorstelling ‘Kindsoldaat’ aan het Conservatorium van Amsterdam en won de AHK-eindwerkprijs voor meest bijzondere eindexamen van de Amsterdamse kunsthogescholen. Hij soleerde o.a. met het Asko||Schönberg ensemble, Orquesta Filharmónica de la Unam (Mexico), Tokyo Sinfonietta (Japan), Philharmonie Zuid- Nederland, het Nederlands Kamerorkest, Ural Philharmonic Orchestra (Rusland), Nizhny Novgorod Philharmonic Orchestra (Rusland) en speelde in de internationale kamermuziekscène waaronder met het Moscow Contemporary Music Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble. Met Mallet Collective Amsterdam en Ivo Janssen heeft Dominique een cd opgenomen van Canto Ostinato – Simeon ten Holt in een uitverkochte grote zaal van het Concertgebouw en hij ontving lovende recensies over zijn samenwerking met dj Patrice Bäumel tijdens het Amsterdam Dance Event 2013 in de grote zaal van Het Concertgebouw.

Dominique was gastprofessor aan de Hochschule für Musik in Detmold en hij was docent aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam in het team van Percussion Friends. Hij gaf masterclasses op vele grote conservatoria in de wereld zoals in Tokio, Shanghai, Moscow en Sao Paulo. Dominique is een Adams Artist en kreeg voor zijn instrumentarium ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrument.

www.dominiquevleeshouwers.com

Opdrachtcomponist

Thomas van Dun zal speciaal voor het Nederlands Studenten Orkest 2021 een stuk componeren. 

 

Thomas van Dun (*1995) is een hedendaags klassiek componist wiens muziek de verbinding zoekt tussen lichte muziek en de klassieke traditie. Eerder heeft hij stukken in opdracht geschreven voor het Residentie Orkest, de huldiging van de 2018 Olympische Spelen, Kluster5, de Utrecht Studenten Cantorij, onder vele anderen. Van Dun’s muziek kenmerkt zich door meeslepende dramatiek en een verhalend gebruik van harmonie. De wisselwerking in thematiek van extase en melancholiek speelt een rol in al zijn muziek. Zijn werk is grotendeels beïnvloed door zowel het minimalisme en trance- en techno muziek als grote klassieke voorbeelden zoals Ravel, Scriabin, Stravinsky en Ligeti.
Van Dun heeft sinds 2015 gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Martijn Padding en Calliope Tsoupaki. Later heeft hij ook aan de Royal College of Music gestudeerd bij Dai Fujikura. Vanaf het begin van studiecarrière heeft hij premières gehad bij het Gaudeamus Festival, de huldiging van de 2018 Olympische Spelen, het Prinsjesdagconcert, In Tune bij de Royal Academy of Arts London en het UIT Festival Den Haag.

Lichtcomponist

Teus van der Stelt zal speciaal voor het Nederlands Studenten Orkest 2021 de concertzaal omtoveren tot een Walhalla aan licht en geluid. Gedurende het gehele concert zal de muziek van lichteffecten worden voorzien. “De Ring” zal tastbaar gemaakt worden in de vorm van een hangende ring van licht rondom het orkest met een diameter van maarliefst 22 meter (!). Dit alles zorgt ervoor dat de concertbeleving zowel een auditieve als visuele ervaring wordt die het publiek nooit zal vergeten.

 

Teus van der Stelt is een gedreven regisseur, lichtcomponist en video-artiest en treedt sinds 1993 op in een groot aantal producties in concertzalen, theaters en op nationale en internationale festivals.
Hij begon zijn carrière in het theater en speelde diverse rollen in theaterstukken en televisieseries.
Als regisseur heeft hij meer dan 30 muziektheaterstukken geregisseerd.
Tijdens het opzetten van een theaterstuk zag Teus zich geconfronteerd met een te klein budget en heeft toen zijn eerste lichtontwerp gemaakt. in de jaren daarna heeft hij zijn kennis en talent verder ontwikkeld en werd hij gevraagd om ook voor anderen lichtplannen te maken.

Zijn werk kenmerkt zich door authenticiteit, subtiele afstemming, timing en creativiteit. Hij “ademt” mee met de artiesten, improviseert en maakt met licht en video een verbinding tussen muziek, musici, omgeving en publiek.

Meer informatie over Teus van der Stelt is te vinden op www.lumiteus.nl

 

Topsportcentrum Almere

 

Het Nederlands Studenten Orkest houdt haar concertreeks in Almere!

 

De COVID-19 crisis houdt het hele land in zijn greep en heeft daarbij ook drastische gevolgen voor het organiseren voor (inter-)nationale tournees. Ook de jaarlijkse tournee van het NSO in februari heeft helaas geen doorgang kunnen vinden in 2021. Hoewel het natuurlijk ongekend zonde is dat er geen gebruikelijke NSO-tournee plaats heeft kunnen vinden, is het bestuur wel doorgegaan met het organiseren van een alternatieve invulling op een nieuwe datum. Komende zomer zal het NSO niet langs alle grote concertzalen van Nederland gaan, maar haar eigen concertzaal inrichten in het Topsportcentrum in Almere. Het Topsportcentrum zal het decor zijn voor de volledige concertreeks van het NSO van 6 tot en met 15 augustus.

 

Het doorbreken van de gebruikelijk tournee structuur is natuurlijk geen gemakkelijke beslissing geweest, maar in deze tijden moeten gezondheid en veiligheid voorop staan. De keuze van het Topsportcentrum is wellicht niet de meest voor de hand liggende onder normale omstandigheden, maar biedt wel ontzettend veel mogelijkheden in deze bijzondere tijden. Het Topsportcentrum biedt namelijk genoeg plaats voor ongeveer 500 bezoekers per concert op 1,5 meter van elkaar. Op deze manier kunnen wij zoveel mogelijk mensen op een veilige manier van onze live klassieke muziek laten genieten.
Via deze link kunt u de maatregelen bekijken die het Topsportcentrum Almere hanteert voor evenementen, mits deze zijn toegestaan door het RIVM.
Daarbij hebben wij een eigen protocol opgesteld voor onze concertreeks. Deze is via deze link te vinden.

We zijn druk bezig met het zo veilig mogelijk inrichten van onze concertreeks. Echter is alles in de huidige situatie nog heel onzeker en ook wij weten niet wat er komen gaat. Houd onze site en socialemediakanalen in de gaten voor de laatste updates over de aankomende tournee!

Concertdata

Klik op deze link om uw kaarten te kopen voor NSO 2021 De Ring! 

Vr 6 augustus 2021, 20:15

Za 7 augustus 2021, 20:15

Zo 8 augustus 2021, matinée

Di 10 augustus 2021, 20:15

Wo 11 augustus 2021, 20:15

Vr 13 augustus 2021, 20:15

Za 14 augustus 2021, 20:15

Zo 15 augustus 2021, matinée

 

Stel dat onze concerten niet door kunnen gaan vanwege de coronamaatregelen, dan krijgt u het volledige bedrag van de gekochte tickets teruggestort op uw rekening. 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief